Skip to main content
 

De Hof van Wouw

Al meer dan 365 jaar lang is dit uniek gelegen hofje van liefdadigheid al bewoond. De Tuin der Hesperiden is dé groene long tussen die historie en het heden van De Tuinkamer. Cultuur, historie en inspiratie ontmoeten hier elkaar.

Het hofje werd in 1647 gesticht door Cornelia van Wouw met als doel de huisvesting van alleenstaande vrouwen. Hiertoe beschikt de Hof van Wouw over een aantal huisjes, geschikt voor eenpersoonshuishoudens. Ook in deze jaren worden de bewoonsters nog gekozen aan de hand van de regels uit het testament van Cornelia van Wouw.

Dat de Hof van Wouw tot één van de mooiste en meest authentieke Haagse hofjes mag worden gerekend, is te danken aan twee restauraties en woningrenovaties. De eerste geschiedde in de jaren 1955-1960, de tweede in de jaren 1989-1997. De gastvrouw van De Tuinkamer is ook de regentes van de Stichting van de Hof van Wouw.

Het complex bestaat nu uit zeventien huisjes, waaronder het regentenhuis en het beheerderhuis. De laatste twee woningen bevinden zich aan weerszijden van de toegangspoort aan de Lange Beestenmarkt en zijn bij de tweede restauratie in hun oorspronkelijke vorm gerestaureerd, evenals iets later de toegangspoort. Een grote groep vrijwilligers is actief betrokken bij het onderhoud van de Tuin der Hesperiden, verzorgen van rondleidingen enz. om zo dit Haagse verleden levend te houden.

Zie ook www.hofvanwouw.nl