Skip to main content

Het leuke van mijn werk is het onverwachte. Zo organiseerde ik ineens midden in de vakantie een etiquettelunch voor het bedrijf Accountbird.

Onder begeleiding van een etiquette – deskundige werd heerlijk geluncht met een 3-gangen lunch van onze huiscateraar Karsten & Kuiper en wijnen van Romke’s Wijn & Spijs. Tegelijkertijd werden de kneepjes besproken van zaken doen door goede omgangsvormen en tafelmanieren. Het werd een vrolijke, maar ook nuttige bijeenkomst. Na afloop kreeg Matthijs Overduin van Accountbird een gesigneerd exemplaar overhandigd van “Hoe hoort het eigelijk? – De Dikke Ditz” van Reinildis van Ditzhuyzen, de vlot geschreven, moderne herschrijving van het alom bekende etiquetteboek van Emy Groskamp-ten Have.

Wat is etiquette?

Etiquette komt uit het Frans, waar het eerst de inkerving in een stok betekende en later opschrift op een voorwerp. Aan het hof van Filips de Goede kregen de bezoekers de hofregels op een kaartje (een etiquette), zodat ze geen fouten zouden maken. Via deze kaartjes met gedragsregels werd etiquette het woord voor gedragsregels. bron: Wikipedia

Veel mensen denken dat etiquette iets is voor de elite – of dat het hoogstens van belang is bij officiële gelegenheden. Niets is echter minder waar! De etiquette of het decorum is een geheel van cultuurgebonden beleefdheidsregels en de omgangsvormen. De kern van de etiquette is: rekening houden met de gevoelens van anderen en met de gebruiken in een samenleving, in alle situaties waarin mensen met elkaar omgaan.

Etiquette training in tafelmanieren

De Tuinkamer verzorgt al jaren etiquette trainingen aan tafel. Tafelmanieren zijn net zo uniek voor een cultuur als het opgediende eten dat voor je staat. Nederlanders nemen vaak een broodmandje met aioli als voorafje in een restaurant. Maar de Fransen zien brood toch meer als een bijgerecht. En voortaan kun je ook je flesje wijn thuis laten als je bent uitgenodigd voor een diner. Een goede gastheer/gastvrouw serveert al goede wijn of prosecco en je kunt hem/haar hiermee zelfs beledigen.

Dé Nederlandse etiquette-expert Nahnya barones van Voorst tot Voorst is gespecialiseerd in de tafeletiquette en zij verzorgt etiquette trainingen bij de Tuinkamer. Zij neemt de tafelmanieren en alle aspecten van goed gastheer en -vrouwschap op een pakkende wijze met u door.

Wilt u ook eens uw etiquette kennis of dat van uw team oppoetsen op het gebied van soepele omgangsvormen? Neem vrijblijvend contact met ons op.