Skip to main content

Bij MAX op NPO1 was een prachtige serie te zien over bijzondere Nederlandse landgoederen, en één van de juwelen in deze serie is Kasteel Vosbergen. Hier woont de moeder van Jeanne. Naast het beheer van de Tuinkamer, beheert Jeanne ook dit landgoed. Jeanne heeft haar handen vol met het ondersteunen van haar moeder en het onderhouden van dit schitterende stukje geschiedenis.

Nederland telt ongeveer 1.200 kastelen en buitenplaatsen, waarvan er nog zo’n 600 in particulier bezit zijn. Van die 600 wordt de helft bewoond door de eigenaren zelf. In de serie “Liefde voor het Landgoed” volgen ze zes bijzondere bewoners van deze Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Hun missie? Het behouden van hun familielandgoed voor de volgende generaties. Ook al is in het jaar 2024 het hebben en onderhouden van een landgoed vaak een grote financiële uitdaging.

Aan de rand van de Veluwe, in het pittoreske dorpje Heerde, ligt dit historische landgoed Vosbergen van Jeanne’s moeder dat zich uitstrekt over ongeveer 40 hectare. Dit opengestelde landgoed valt onder de Natuurschoonwet en behoort al 305 jaar tot de familie Van Dedem van Vosbergen. Op het landgoed staan vijf historische gebouwen die als monumenten worden erkend.

Het kasteel zelf dateert oorspronkelijk uit het einde van de 15e eeuw en kreeg zijn huidige majestueuze vorm in 1623. Ondanks grondige restauraties door de eeuwen heen, is het een van de weinige versterkte edelmanshuizen die in gave toestand bewaard zijn gebleven.

Net zoals bij de Tuinkamer kun je op dit betoverende landgoed ruimtes huren voor evenementen, bruiloften of vergaderingen. Stel je voor, trouwen in een kasteel dat doordrenkt is van geschiedenis, of vergaderen in een ruimte waar eeuwenoude verhalen in de muren lijken te fluisteren. Jeanne en haar moeder hebben met hun passie en inzet dit stukje erfgoed levend gehouden, en ze nodigen iedereen uit om deel te worden van hun verhaal.

De serie “Liefde voor het landgoed” > https://www.youtube.com/watch?v=CcWZ7NMwO4Q

Kasteel Vosbergen > https://www.kasteelvosbergen.nl